Het woord lamp associëren de meeste mensen nog met gloeilamp. De spaarlamp is nu ook ingeburgerd en ook die gaat door het leven met dezelfde naam. Maar wat zit er nu in led verlichting?

De led lamp

De led lamp is de nieuwe gloeilamp, maar dan niet met een gloeidraad maar met leds. De gloeidraad werd gloeiend warm als er stroom doorheen werd geleid en de gloed was het licht. Erg inefficiënt dus. Leds geven op een heel andere manier licht als er stroom doorheen vloeit. Ten opzichte van de gloeilamp springt de led lamp 80% zuiniger om met energie.

Vergelijking met de gloeilamp

Als men voorheen gloeilampen kocht, dan keek men naar het wattage om te beoordelen hoeveel licht de lamp gaf. Bij gloeilampen betekende een hoger wattage meer licht. Men kan led lampen op deze manier niet met gloeilampen vergelijken. Want een led lamp van 2.5 Watt geeft net zoveel licht als een gloeilamp van 25 Watt. Als u verschillende lichtbronnen met elkaar wilt vergelijken, dan is de Lumen een betere maat. De Lumen staat voor de hoeveelheid licht die een lamp geeft.

Duurzaam

Het is bijna niet te geloven, maar leds hebben een hele lange levensduur. Een led kan tot vijftigduizend uren mee. Dat is heel wat anders dan de duizend uur van een gloeilamp of de vijfduizend uur van een spaarlamp. Men kan dus spreken van een duurzame lichtbron. Aan de andere kant betekent het dus wel dat u heel goed moet bedenken wat voor led lamp u koopt, want u zit er uw halve leven aan vast!

Zuinig

Ook al zit u heel lang aan dezelfde peer vast, het is geen slecht iets. Gedurende die lange periode dat de led lamp u dient, bespaart u honderden euro’s aan elektriciteitskosten. Het is dus de moeite waard om uw verlichting eens te bestuderen en om te zien waar u led verlichting kan toepassen.

Opwarmtijd

U heeft het zich misschien nooit echt gerealiseerd, maar spaarlampen en TL-buizen met name, hebben een bepaalde opwarmtijd. Dit is de tijd die nodig is om tot de maximale lichtsterkte te komen. Leds kennen dit probleem helemaal niet en het maakt zelfs niet uit om ze vaak in en uit te schakelen. Heeft geen effect op de levensduur!