Als men over verlichting in huis praat, dan kan men over algemene verlichting praten en taakgerichte verlichting. De eerste betreft verlichting om de hele ruimte in z’n geheel te kunnen overzien. De tweede betreft zaken als sfeerverlichting, werkverlichting en leesverlichting.

Kleurtemperatuur of lichttemperatuur

Om deze termen die u steeds vaker tegenkomt met betrekking tot verlichting, te verklaren, moeten we eerst even wat zaken duidelijk maken.

Temperatuur kan gemeten worden in graden Celsius, maar wie op de middelbare school goed heeft opgelet, weet dat in de natuurkunde de temperatuur wordt gemeten in graden Kelvin. 1000K staat voor 1000 (graden) Kelvin.

Als men een ijzeren staaf in het vuur legt tot deze roodgloeiend is en dan de temperatuur van de staaf meet, dan is de gemeten waarde ca. 2000K. Gaat men door met verhitten, dan verloopt de kleur via geel naar wit, vandaar de term witheet. Witheet is de kleur van de ijzeren staaf bij ca. 6000K.

Hiermee heeft men de kleur dus gerelateerd aan warmte en kan men dus spreken van een kleurtemperatuur. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe geliger de kleur van het licht is. Dit wordt heel verwarrend warmer licht genoemd. Hetzelfde geldt voor wit licht. Hoe witter (blauwer) de kleur van het licht is, hoe koeler de kleur van het licht.

Welke kleurtemperatuur voor welke taakgerichte verlichting

Daglicht heeft een kleurtemperatuur van ca. 5600K. Een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van ca. 2700K. Koopt u een lamp, dan staat ook de kleurwarmte die deze levert tegenwoordig op de verpakking. Wat u de beste kleurtemperatuur voor een bepaalde bezigheid vindt, ligt helemaal aan uzelf. Het hangt ook van de leeftijd af hoe u een bepaalde kleurtemperatuur ervaart.

Vloerlampen

De vloerlamp heeft meestal meerdere lampen. Deze kunnen dan meestal ergens op gericht worden, zoals op een boek, een schilderij of een donkere hoek. Nu u weet wat kleurtemperatuur betekent, kunt u voor de dingen waar u uw vloerlampen voor gebruikt de juiste kleurtemperatuur kiezen. Over het algemeen stelt men dat warmere kleuren beter zijn voor sfeerverlichting en koudere kleuren het beste om dingen goed te verlichten, zoals bijvoorbeeld gewenst is bij het lezen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb